Recept Smakportioner

Hej vänner!

N
i är några som frågat om jag kunde skriva lite mer utförligt hur jag lagade smakportionerna till lillan. Och självklart kan jag göra det för er. Det är busenkelt och då är jag långt ifrån någon expert i köket!

Morotspuré

1) Skala morötter, skär i bitar och koka sedan i cirka 30 minuter.
2) Mixa morötterna blandat med cirka en tesked vatten i en mixer, mixerstav eller liknande.
3) Pressa ur lite vatten med hjälp av en sil.
4) Blanda i några droppar matolja (är bra för att det inte ska bli stopp i magen på de små)
5) Portionera upp och frys in!
♦♦♦♦♦♦♦♦
6) Tina upp och blanda ner några droppar ersättning eller bröstmjölk.
7) KLART att serveras!
Likadant gjorde jag även med en potatis och fick på så sätt potatispuré. Imorgon ska jag även göra samma sak med en palsternacka som jag tänkt blanda med morot. Det står på menyn nästa vecka innan vi prövar potatispurén!

Jag inbillar mig att detta är nyttigare än köpeburkar. Känns i alla fall bra att veta vad man stoppar i de små i den mån det går. När hon blir äldre ska jag pröva ångkoka maten istället, på så sätt behåller man näringen bättre. Men det tar vi när den dagen kommer :)

Ps. Ni som har t.ex en mixerstav kan nog hoppa över att blanda ner vatten för att sedan sila bort det igen. Var bara svårt för mig att få en jämn puré med hjälp av en vanlig mixer!
Kommentarer

Längtar så tills Alice ska få kladda med smakisarna. Men två månader kvar minst :) Hoppas du haft en fin dag vännen, kram!

Åh, tack för receptet :) Snart ska vi nog börja ge My smartportioner också, för hon är så intresserad av mat :)KRAM!!

Jag har okså fått för mig att hemmagjort är nyttigare och även betydligt mycket billigare, men det var någon som sa att butkmaten innehåller extra vitaminer och närig, så jag vette tusen - vi kör nog lite både och här hemma. Burkmat när vi är lata ;DDet där med svorska är så jäkla svårt, haha! Jag avskyr när folk pratar svorska och då menar jag "ja, jag ska bara rydda lite och så kommer jag inom dig litt senare" med riktigt sånt där svenskt uttal. Åååå det kokar i mig bara jag skriver det, haha! Men samtidigt så vet jag ju med mig själv att jag slänger in till exempel "nej, det behövs EGENTLIGEN inte" och i sverige säger man ju inte egentligen sådär mitt i som de gör här "nei, det trenger du egentlig ikke" och så är vissa uttal lite norska på vissa ord eller meningar, även om det är svenska ord jag använder (den vägen går det bra, svenska med lite norskt uttal, men "norska" med svenskt uttal avskyr jag. Sen är det lite svårt att stava på svenska ibland, när det är likadant ord (till exempel vist/visst). Så ja, det är inte lätt inte, hahaha! :DSå fin du var idag förresten! Gillade jumpsuiten jättemycket :D Kram på er!

Jag köpte morötter idag så jag tänkte också göra eget. Men du kör i vanlig sån stor mixer? Är bara en sån jag med har, men tänkte köpa mig en stavmixer med, känns smidigare. Jag läste på morotspurén jag köpte, och det är bara morätter, vatten och rapsolja i den, så det är ju typ samma:)Och jo, nog har vi ganska grönt och fint. Bilden i headern är tagen hemma hos mamma och pappa, men det ser nog likadant ut här i Götet, hur har ni det då?

Vad smart! Så ska nog vi också göra när det är dags :) Nyttigare eller ej så är det bra ekonomiskt iaf :)

Det är precis en sån jag med har, OBH Nordica:) Har också tänkt på att det borde vara svårt att få allt till en puré med en sån stor. Är det för hårt att liksom bara mosa? Det kan inte blir lika puréigt då?När det väl börjat bli grönt säger det bara svosh! :) Ni hade ju snö kvar mkt längre än vi liksom.

» sarah

Det är bra att ha lite extra kok vatten kvar när man fryser in, iaf sen när man blandar fler saker. Annars kan det lätt bli lite tjockt och "gäggigt" när man tinar. Bara ett litet tips. :)

» Annie

sv, Tack:) Ja ganska kallt var det allt!

Såg ett program på TV då de jämförde och tog prover på hemmalagad mat och köpburkar, och det var typ dubbelt så nyttigt med hemmagjort! :)

sv; den där blåa längst ner till höger? :D ja oavsätt vilken klänning du menar så förstår jag att du älskar den! sååå snygga ju!

För extra vitaminer, "späd" med vattnet du kokat morötterna, potatisen eller vad sjutton du nu gör åt henne!Majs & ärtor pressas genom fin stålsil, blir fina små portioner =)KRAM

Jag gör också egen =) Känns mkt bättre.

Fast nu har j börjar kräka hysteriskt av smakportionerna så hon kan bara äta sin gröt och sin ersättning. =(

Kram

Det där är en myt.Jag trodde oxå det innan att köpeburkar inte var bra, men om du läser på dom så står där exakt vad där är i.Det är lika nyttigt att ge burkmat som att laga det själv, ibland tom bättre då där är med alla näringsämnena som man ibland inte själv tänker på =)

Vad kul med recept :) Här ska jag gp tillbaka när det är dags för oss!Jag och Anna pratade lite idag om bloggträffen i sommar och hon sa att du funderade på att komma. Finns tid och ork så hoppas jag verkligen att få se dig och fina dottern din, vore så kul!Kram till er bästa!

Det som är bra är just det att man kan göra små portioner tycker jag :) Med en köpeburk så ger man någon sked och sen så räcker det någon dag, men sen måste man kasta det som blivit över. Så det är ju himla smidigt sådär precis i början att göra eget och frysa in i små bitar.

Malin-mamma till Arvid

jag gör också egen mat till Arvid, om de är nyttigare har jag ingen aning om men de känns bättre. gav Arvid morot från burk en gång som han verkligen rös när han åt o ville absolut inte ha. O jag kan hålla med de smaka inte lika bra som hemgjort. Men sen när de äter hela rätter upplever jag att den stora skillnaden blir. Egenlagat är mycke smakrikare, många bukar smakar ungefär samma... Kram

» Marie

Fiffigt, ja jag vill också ha sådana skor, vill ha alla dessa haha

kramar

åh vilken vacket blogg du har.

underbar header.

Stilrent älskar jag;)

bea tips, min syster har en liten tjej på 9 månader som hon gör all mat åt, ingen köpe mat här inte ;)

Bra tips. :-)

Åsa

Tack för receptet! men är inte 30min att koka morötterna för mycket? Känns som man kokar bort alla vitaminer och nyttigheter då?

Åsa:Jo, precis! Det är därför jag har planer på att börja ångkoka maten såsmåningom. Nu är det ju mer konstistens och smak än näringen jag vill åt, så spelar inte så stor roll för stunden :)


Kom ihåg


Trackback
Annonsera här »