Jag erkänner

Jag drömmer om denna natten för det var nämligen då jag sist fick sova en natt. Innan dess var någon gång i somras tror jag. Kommer inte riktigt ihåg för det var så länge sedan. Totalt kan jag nog på en hand räkna nätterna jag har fått sova sedan Jolie föddes. Med andra ord har ni en trött mamma här. Jag har medvetet valt att inte skriva så mycket om Jolies sömn och därmed min sömnbrist i bloggen. Anledningarna till det är många men en av dem är att jag inte riktigt orkar ta emot alla råd och tips som oftast erbjuds när man skriver sådana här inlägg. Misstolka mig inte nu, jag är så glad och tacksam över alla tips jag får från er, men när man prövat allt och lite till kan man känna sig lite dumförklarad när man får de enklaste tipsen. Hänger ni med? När man går runt med ständig sömnbrist blir man lättirriterad och känslig. Påminner nästan lite om att vara gravid och alla hormoner som spökar i kroppen då. Där är jag nu - jag kan bli ledsen och arg för allt och ingenting. Jag försöker vara glad och positiv och jag försöker peppa andra. Jag försöker skratta och vara glad med min dotter. Jag försöker hålla bloggen glad och positiv. Sådant ger mig energi. Tack och lov! Men jag är trött. Det erkänner jag här och nu. Hur som helst, jag vet inte alls vart jag vill komma med detta inlägg, jag kände bara för att skriva av mig litegranna. Kramar från mig och god morgon på er förresten :)

Älskade lilla Skrållan som både ger och tar så mycket energi till och från din mamma.
Kommentarer

Jag erkänner också. Inte en endaste hel natts sömn på över ett år... Men jag har vant mig nu, men längtar sååå efter den första helnatten! =)

Svar: Jag längtar också efter den första hela natten. Längtar även efter att bara få vakna en, två eller tre gånger.... Kram på dig och jag hoppas du snart får sova <3
Malin & Prinsessan

Ger inga råd till dig gumman bara en storkram!)
jag har bara haft en jäkla TUR, att få en unge som i princip har sovit alla nätter sen hon föddes, och jag vet att det är just TUR, nästa kommer jag inte ha lika tur med ;)

Svar: Tack vännen <3

Jag är glad med dig att Ellen sköter sig på den biten och jag hoppas att du får ha turen med dig även nästa gång, hihi ;)
Stor KRAM!
Malin & Prinsessan

jag har samma problem nu har det gått snart 1 år och 2 månader och ska äntligen få sova ut till helgen då jag ska vara barnledig en helg. Theja ska få vara hos sin mormor medans jag handlar julklappar m,m Kram på dig

Svar: Vad skönt för dig! Med den kommande helgen alltså :) Försök att njuta och ta hand om dig själv!!!
Stora kramar <3
Malin & Prinsessan

åh jobbigt med sömnbrist! förhoppningsvis blir nätterna bättre snart :)
tills dess - jäkla tur att kaffe finnt! :)

Svar: Hihi, ja kaffe är gudadrycken i denna familj :D
Malin & Prinsessan

Malin S

Åh... ja, förstår verkligen att det är jobbigt!! Usch... hoppas verkligen - för er allas skull - att det vänder snart! Just natten är ju den tid man själv behöver sova för att orka!

Egentligen ville du ju inte ha nåt råd... men... En del läkare skriver ut Tavegyl (allergimedicin som man blir rätt trött av...) till barn som har sömnproblem.
, bara för att ge en natt för att bryta "vanan". En del tycker att det är rätt, andra att det är fel. Jag vet inte riktigt själv vad jag tycker om det.. Kanske om barnet själv mår "dåligt" över sömnproblemet ? Hm... jaja... Ville bara nämna det. Man kan ju alltid höra med bvc om det fortsätter och blir outhärdligt. Vet ju inte alls hur ni har det... Men hoppas det blir bättre så du/ni orkar med!! Kramar!

Svar: Tack snälla Malin <3

Det är nog inget för oss. Vi är desperata men jag skulle aldrig vilja ge Jolie något. Hon mår ju bra och är för det mesta pigg och glad :) Tack ändå!

Kramar till dig!
Malin & Prinsessan

» Lollo

Vet precis hur du har det, man tror att man ska somna hela tiden för att man är så trött. Vi fick vänta tills Sigge blev 15 månader då släppte det äntligen att man sover hela nätterna o nu sover han som en tonåring ;) så håll ut! :) styrkekram till dig! :)

Svar: Hihi, åh vad skönt att höra att hopp finns :) Kram!!!
Malin & Prinsessan

Jag kan tänka mig att det är en av de jobbigaste bitarna med att bli småbarnsförälder - att inte få sova! Jag är faktiskt lite fundersam till hur det kommer bli för mig, för jag har ett väldigt stort sömnbehov... :-) Men det är tur att de små ger så mycket glädje och energi också! :-)

Stor kram till dig!

Svar: Du kommer klara det galant tror jag :D Första halvåret tyckte jag inte alls det var jobbigt trots att jag aldrig sov men då hade man ju alla hormoner i kroppen som följer efter en förlossning så det var nog därför. Andra halvåret har varit betydligt tuffare för mig.
Jag håller såklart tummarna för att det är en natt-sovande-bebis som ligger i din mage, hihi :)
Kram!
Malin & Prinsessan

Innan var jag alltid så glad över att ha sådan "tur" med att våran dotter sov hela nätter. fram tills hennes 8 månaders dag. Hon har blivit som förbytt och skriker, drar i håret, slåss och bits innan man väl lyckas få henne att somna (i famnen såklart för i sängen är det omöjligt)Nu är hon snart 11 månader så jag gå inte på BVC:s snack om att det "bara är en period" Så jag tar tacksamt emot tips men det känns som att jag har testat precis ALLT. Kram på dig

Alla mammor förstår, senast igår försökte jag förklara för Thomas. Han sover ju tungt varje natt & förstår inte varför jag är så trött. "bara att gå & lägga sig i tid" men det är inte det. Man behöver en hel natts sammanhängande sömn. Inga avbrott. Felicia är ju också fortfarande vaken 1-2 ggr per natt. Så snart i 3 år har jag inte sovit en hel natt, Jippi

Det är nackdelen med föräldraskap, du behöver inte erkänna. Man förstår att småbarnsföräldrar är tröttare än vanligt. Kaffe is the shit. Vissa dagar går lättare än andra, man får ha tunga dagar. Helt okej att stå & gråta en skvätt i hemmet pga utmattning. Då vet du iaf att du gör ditt jobb som mamma. För man gör allt för sitt barn, klart det tär på en. Hej hej rynkor ;)

Bamsekram

» Lisa

Jag sitter själv och funderar på om jag verkligen har sovit inatt...har en son på 6,5 månad, det är tänder som bråkar, tror jag?? Man känner sig bra trasig av osammanhängande sömn! Men med en äldre son på 5 år, så VET jag att det blir BÄTTRE :D Men det är ganska sval tröst då sömnbristen är på sin topp.
Kämpa på, kanske snart behöver du endast bli väckt tre ggr natten eller förhoppninsvis två!

» Malin

Förstår precis vad du menar med dom goda råden, ibland står dom en upp i halsen hur goda och välmenade dom än är. Det inte alltid det man behöver, ibland behöver man bara höra att nån har det likadant och har förståelse eller det räcker med bara förståelsen ibland!
Hoppas det vänder snart så du/ni får sova, det är så viktigt det där för att man ska fungera! Håller tummarna!
Kram

» Hanna

Jag är också trött och förstår precis vad du menar.

Håller tummarna att våra små lär sig sova hela natten...snarast

Vi har haft sån tur att vi har aldrig lidit av sömnbrist. My har alltid sovit bra, ända sen hon va nyfödd. Så jag kan inte ens föreställa mig hur jobbigt du och flera andra har det. Ni är tuffa och starka! Som en annan kommentar ovan - thank god for coffee! :D

Stor kram till dig!

Förstår att det är jobbigt med alla tips när man redan testat allt ! hoppas att det blir bättre med sömnen och att du vågar att erkänna dig trött ser nog folk bara som mänskligt, vi är alla trötta mer eller mindre någon gång, på olika sätt :) kram på er !

Usch och fy för sömnbrist. Det värsta är att alla tycker det är så himla intressant att prata om hur lite/mycket man får sova. Rätt var det är så vänder det :) Ha en fin dag och ta dig en tupplur med Jolie på dagen. Kram

» AKP

[MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
Stackare! Kan inte sätta mig in i din situation men kan tänka mig att det är grymt jobbigt! :( Skiter i tips och råd och skickar en styrkekram och en lyckospark om att hon ska börja sova bättre! =)

Svar: Åh, tack! Din kommentar värmer :) Kram!!!!
Malin & Prinsessan

» Linn

Jag tänkte bara skicka en stor kram till dig Malin! :D

Svar: Tack söta Linn :)
Malin & Prinsessan

Josse

Men hur kan du säga att du provat allt? Och detta inlägg handlar om DIN sömn, inte din dotters... Så då har du knappast provat allt...?
Lämna bort henne en natt eller två och SOV! Gör inget annat än ligg ner och vila.
Finns garanterat nån i din närhet som kan ta en vaknatt så du kan få sova...

När min dotter var liten prioriterade jag min sömn och välbefinnande mer än tex ett fläckfritt hem och skulle aldrig ens drömma om att tex starta ett företag under föräldraledigheten... Men alla gör vi ju våra val... Jag valde att vara en pigg och glad mamma åt mitt barn :-)

Svar: Hur vågar du skriva en sån kommentar din dumma kossa! Här skriver Malin ett öppet och ärligt inlägg också får hon ett påhopp direkt. Fan, du förtjänar en käft på smällen!
Malin & Prinsessan

» Mia

Jag som nyss hittat din blogg,skriv gärna om hur en natt eller nätter ser ut hos er.

Svar: Tror inte det blir ett inlägg om det just nu, kanske i framtiden :) Välkommen hit förresten!
Nätterna är väldigt vakna med mycket mat kan jag säga!
Malin & Prinsessan

» Maria

Gumman, massa kramar till dig!
Tacka gud för kaffet!

Om vi hade haft en dotter som sov på nätterna hade jag bjudit över dig för några nätters sömn. Nu går ju inte det så då får vi klaga tillsammans och bita i det sura äpplet :)

PUSS!
ps, tror du inte att farmor och farfar vill ha den vakna bebisen en natt så du får sova? :)

Svar: Haha, du är så gullig Maria! :)

Jo, vi funderar på att hon ska få sova där en natt snart. Det kan ju hjälpa lite för stunden men det känns som vi behöver en mer långsiktig lösning... :)
Kram finaste!!!!
Malin & Prinsessan

Men oj vad du verkar orka mycket utan sömn?! Och herregud så söt hon är!! Jag hoppas att det vänder snart så att ni alla får era timmar

Jag skickar en STOR styrkekram. Jag har ju aldrig haft det Problemet. Wildas vakennätter kan nog räknas på 2 händer. Inte ens Dixie som är 3 månader vaknar (jo, ibland för lite käk, men somnar snabbt om igen). Å andra sidan har jag haft otroliga problem med matvägran och det är också SJUKT jobbigt.

Alla barn är olika. ALLA är olika. Du ska se att hon rätt som det är bestämmer sig för att sova hela nätter, men jag förstår att det är svårt att tro det nu

Anonym

Josse här ovan har helt rätt! Du får skylla dig själv lite... Starta eget under mammaledigheten liksom? Ganska egoistiskt och inte konstigt du är trött. Tänk lite på Jolie istället kanske?

Svar: Det här var kanske en av de sjukaste kommentarer jag läst! Skylla sig själv?! Egoistiskt?! Tänka på Jolie?! Jag finner inga ord...

Du är helt fantastisk Malin, en av de finaste människorna (och mammorna) jag känner, på alla sätt och vis <3
Malin & Prinsessan

Jessica

Tack! Tack för att du erkänner att allt inte är rosa å underbart. Jag har själv en ett åring (och en tre åring) och då man läser på många bloggar om hur bra deras barn sover under man ju vad sjutton man gör fel (även om man provat både de ena och andra). Jag vet av erfarenhet att denna tid går över och när våra småttingar sover gott hela nätterna kommer vi titta tillbaka på denna tid och tänka "herregud hur fasiken orkade jag?!" men de gör vi, för vi är grymma :) Vill bara säga att jag gillar dig och din blogg skarpt! Och håll ut, de kommer bli bättre. Tills dess får vi överkonsumera kaffe och concealer :) kram

Känner SÅ himla mycket med dig gumman! Kan inte ens föreställa mig hur det måste vara, fy tusan :( Ska inte komma med ett enda råd eller någonting åt det hållet, förstår precis hur du menar med det, så jag skickar bara miljoner kramar och hoppas att det vänder snart!

<3

Jag känner så igen mig i det du skriver. Jag höll verkligen på att bryta ihop ett tag när det var riktigt få timmars sömn på nätterna och när jag började jobba lite så blev det för mycket att få allt att gå ihop. Efter världens gräl hemma, förstog min sambo hur allvarligt jag tyckte att det var och det kanske var med min hälsa. Så trots att han jobbade mer så fick han kliva upp med henne, det har fungerat tillsammans med andra förändringar i vardagen. Kramar till dig

Josefine

Hej, du ville inte ha några råd MEN, måste ända tipsa (för jag vet hur jobbigt de är och vi har fått hjälp o nu sover vår dotter från 19-08 utan att vakna...) Vi fick remiss till special bvc vi bor i uppsala län ( men special bvc bör väl finnas uppe hos er också) de är en barnsköterska och en psykolog som kommer hem till en o ställer massa frågor o ser hur man har det o de är SÅ otroligt gulliga o hur underbara som helst o efter vi fått kontakt med dem o fått deras råd har jag äntligen fått sova på nätternal, de är tuffa de måste jag säga man ska låta dem ligga kvar i sängen o gråta osv. MEN de vänjer sig så snabbt o förstår direkt när de blir nya rutiner. Jag tycker absolut ni ska försöka få komma i kontakt med dem. Innan så kände jag väl att fy sjutton ska jag behöva ta hjälp o att jag borde klara de själv men nu i efterhand så förstår jag att de va absolut de bästa vi kunde göra o ta hjälp.

Massa kramar Josefine

Malin

Lider med dig! När sömnen blir störd känns allt jobbigt. Har själv varit där, periodvis med alla tre barnen. Jolie är den som har krånglat mest med sömnen, så det har inte något att göra med erfarenhet heller. =) Ville inte ge råd egentligen, men läste precis i ett av dina svar att det blir mycket mat om nätterna. Min erfarenhet med mina barn, säger inte att det fungerar för alla, är att nattmål kan bidra till en ond cirkel. Barnet vaknar och vill ha mat för att somna om och egentligen ska de ju inte behöva äta på natten när de är så här stora. Försök att hoppa över nattmålen några nätter i rad. Det kanske blir extra mycket skrik och gnäll ett par nätter, men man får stålsätta sig. Jobbigt att höra ens barn gråta, framförallt när man är trött, jag vet. Men för oss har det fungerat helt och hållet med de två äldsta barnen, Jolie äter fortfarande en flaska per natt/morgonen men jag ger henne aldrig flaskan innan klockan 04.00.

Hoppas att du inte tar illa upp att jag smög in ett litet råd i alla fall! =)
Bry dig inte om de elaka kommentarerna du får. Hoppas att det vänder snart!
Massor av styrke kramar från mig och Jolie!

Styrkekramar! Här har vi lärt våra barn att sova på natten från tidig ålder.. Ingen dans på rosor men skönt nu! Men alla barn är olika det är vi som vuxna också! Kämpa på ni kommer att finna ett sätt som får er att sova på natten till slut! Men det sättet har du inom dig! Spelar nog ingen roll hur mkt goda råd man får de hållbara lösningarna finns inne i en själv!

Ha en bra dag!

sanna

ååå fy vad jobbigt :( min son somnar ca 20 å vaknar 8.. vissa nätter vaknar han dock å är ledsen ca 10 min men får nappen å sen somnar om.. Jag ska nog vara glad att jag har de s...

kan inte din man ta henne ett par timmar så du får sova ut???:)

<3

Jag är också en trött mamma just nu. Vincent sover på nätterna men håller sig vaken sent på kvällarna. Kvällstiden är liksom borta just nu då man brukade hämta in massa energi. Hoppas ni får bättre nätter snart! Kram

Det är tufft när sömnen brister, man känner det i både kropp och knopp. Man försöker och försöker med alla knep. VI har haft en period med att Stella vägrar sova om nätterna. Vaknar om och om igen. Men vi har varit stenhårda. Vi har varit skittrista om nätterna, vi har inte tänt, vi har legat kvar i sängen och hon har fått ligga emellan just för att hon ska förstå att det är inte roligt om nätterna. Nu vet jag ju inte hur ni gör, men det är bara att kämpa sig ur, det kommer bättre tider.

Lämna iväg henne en natt, jag lovar även om det inte låter som någont långvarit. Man samlar så mycket energi. Det räcker med en natt för ett tag =)

Oavsätt om jag går hemma om dagarna så är det lika tufft som att vara på jobbet, att ha ett barn är ju helt klart ett heltidsjobb. Sambon får hjälpa till om nätterna han också, gör ni också det ? eller får du ta den tunga biten själv? Hade jag fått göra det hade både tålamod och orken tagit slut.

Hoppas det löser sig, mysig blogg och jag kikar in varje dag. Många kramar från oss =)

Tack Malin.

Tack för att du ärligt från hjärtat skriver om det som är tabu.
Tack för att du även avsäger dig alla "fördummande" råd och tips på ett sätt som i mina öron låter väldigt ödmjukt.
Tack Malin för att du är så modig och förståndig och inser hur viktig din egen lycka och välgång är för dig och din familj. Jag önskar fler kvinnor vågade göra som du och förverkliga en dröm om eget företag.
Tack för att du tar plats och gör något som är för oss kvinnor något så skamfyllt som att beklaga sig.

Tack Malin för att du med risk för påhopp står upp för dig själv och för alla oss trötta mammor därute. Som prioriterar och älskar våra barn förbehållslöst men som aldrig tycks få till det med sömnen.

Jag är en med dig, Elton är 13 månader och har a l d r i g sovit en hel natt. Och alla tappra försök med olika tips gör en bara mer trött, då inget funkar. Och det är en käftsmäll varje gång någon annan fint påpekar hur bra dom har det med 8-12h sömn/natt. Jättetråkigt och ingen förstår hur påfrestande det är. Men nu vet du iaf att du kommer kunna stå ut i några månader till om det behövs. :) Och vi får ju träffa våra barn mer än andra. ;)

Stora energi kraamar till dig, världens bästa Jolie-mamma!

Kerstin

Måste bara också säga tack. Tack för att du skriver så ärligt och öppet om det som är så underbart men ändå så förbannat jobbigt ibland! Har själv en snart ettåring som sover sisådär o kaffe räddar mig många dagar. vi får kämpa vidare, snart måste dom ju förstå liksom?? Kram o tack för fin blogg

Jag förstår dig! Jag förstår att brist på sömn är en tortyrmetod! Det är hemskt att inte få sova! Jag hade likadant med nr 1. Med nr 2 har vi haft 1 enda natt då killen varit vaken, då glad & bubblande i sin säng. Otroligt! Bara väntar på ett bakslag! Men till dess det FINNS hopp och det finns råd som funkar, men de brukar man lista ut själv tillslut! Förstår att du för saker, träffar folk osv. Man mår så jävla mycket bättre utav det! Själv satt jag hemma i fyra månader och blev deprimerad! Inte att rekomendera! StyrkeKram

Förstår precis vad du menar - känner lite lika, fast mer tvärtom. Att jag är så less på folk som ska lägga sig i och tycka till om hur vi löst våra sömnproblem hemma (utan gråt!) utan att ens ha satt en fot i vårt hem mellan kl 19-07 då vi tidigare hade det jobbigt.

Hoppas inte att du tog illa vid dig av min kommentar som jag lämnade för någon vecka sedan - den var enbart i all välmening och för att du/ni skulle känna att ni inte är ensamma om de tunga nätterna. Vet sedan av erfarenhet att allt inte fungerar på alla och att det som blev bra för oss med största sannolikhet inte är det bästa för andra. Men allt det där tror jag att jag fick med mig i kommentaren? Om inte så har jag sagt det nu, så du förstår :) Å du, dumförklarad är det sista du ska känna dig. De allra flesta förstår nog att ni testat det mesta. Som förälder gör man ju vad man kan för att det ska bli så bra som möjligt för hela familjen.

Kram!

Sandra

Skickar en stor kram :)

Anna

Jösses vilka kommentarer jag läser här! Finns väl ingen anledning att va elaka mot varandra!

M

Förstår precis vad du menar, jag är också inne i en period där jag skulle behöva sova och sova lite till men det går ju inte direkt. Och jag vet vad du menar med att få alla tips och sen att inget fungerar.

Men det är så skönt att du är ärlig och inte försöker få mammalivet att verka som något som är enkelt. Tack för en bra blogg!
Kram

Anna

Oj råka skicka iväg! :)

Läste att hon äter en hel del på natten här uppe. Måste skriva hur vi gjorde, så får du välja att inte läsa om du inte vill! :)
Lowa vaknade och ville ha välling samma tid varje natt, det blev liksom som en rutin som jag kände vi va tvugna att bryta! Här krävs tålamod så en helg när båda kan hjälpas åt är att föredra!
Första natten vi bestämde att det skulle va vällingfritt vakna hon kring 01 och va vansinnig eftersom hon alltid annars får välling. Jag låg och höll om henne, klappade och berättade att vi äter när det blir morgon. Och där låg vi i FYRA timmar innan hon somnade om (skulle aldrig kunna låta henne ligga själv och skrika). Natt två tror jag det va två timmars skrik och sen vände det till det bättre!

Hoppas verkligen att det blir bättre för er snart! Många kramar

Känner igen det där allt för väl. Vi hade ett jättebra första halvår på sömnfronten, då sov hon i princip hela nätter. Sen började hon få problem att somna om efter matning, så efter 3 månader med mycket gråt och krångel så bet jag i det sura äpplet och slutade mata. Det gick jättelätt! Jag som hade ställt in mig på att inte få sova nånting i några nätter hade redan efter två nätter fått sova längre i sträck än på länge innan.

Men så blev hon förkyld när hon var ca 10 månader. Och fick inte i sig någon mat på dagen, så då är det klart att hon skulle få på natten. Och nu är det omöjligt att sluta. Hon är inte så ledsen, men om hon inte får ersättning så börjar hon grina och till slut så tänker hon att; nähe, det är väl morgon nu och blir jätteglad och om möjligt ännu svårare att få att somna om..

Så till helgen har jag planer på att ta kampen och försöka trösta på andra sätt än med mat. Får proppa i henne på dagarna så vet jag att hon inte är hungrig iaf!

Men tusen kramar till er, och det kan nog va värt att lämna bort henne till farmor och farfar en natt, även om det bara är för en natt. Ladda batterierna lite!

Anonym

[MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
Styrkekramar till dig från en som känner igen sig i varenda ord du skrev i bloggen (orkar inte läsa genom kommentarerna). Försöker oxå allt jag kan vara glad mot alla och speciellt då lilla guldklimpen min. Men ögona svider och när jag är ensam släpper jag mig flyförbannad för minsta lilla sak... Här är det oxå mycket mat och lite sömn under nätterna. Jag sov dåligt under graviditeten oxå så jag har inte sovit en hel natt på läääänge. Och precis som du, skulle vara nöjd med nätter med 1 eller 2 eller 3 uppvak........ Stackars oss ;) tur vi har världens gulligaste guldklimpar iaf :) Ha d bäst. Du har en jättehärlig blogg! Jag blir så glad av att läsa den :)

Lovisa

Det är verkligen jättejobbigt att inte få sova ordentligt, nästan tortyr. Jag håller tummarna att hon börjar sova bättre snart. Kan din sambo hjälpa dig på nätterna? Vi brukar ta varsin natt på helgerna, en av oss ligger på soffan med öronproppar. Då får man åtminstone en natts hel sömn per vecka, bättre än ingen.
Lyssna inte på de negativa kommentarerna, låt dom inte ta din positiva energi ifrån dig! De är dom inte värda!

Känner igen mig i det du skriver.. Stor styrkekram till dig! <3

Pernilla

Jag hoppas att hon snart inser att nätterna är till för att sova, och att det är SKÖNT att sova! :) Vår 14-månaders Vilja har inte sovit en hel natt än, alltid vaknar hon minst ett gång. Dock är vi väldigt duktig på att lämna bort henne, för annars har hon två otroligt griniga föräldrar. För ca en månad sedan började det gå åt helt fel håll, hon började vakna mer och mer, åt två-tre gånger osv. Då äntligen insåg min karl att detta inte blev bättre och bättre utan tvärt om, och då fick jag han att gå med på att köra 5-minuters metoden även nattetid. Det var ett par olidliga nätter (som slutade med att hon klättrade ur sängen - vi tog bort spjälskyddet då så hon inte kunde komma ur), men sen mirakulöst nog så återgick hon till att bara vakna och äta en gång. Hon vande sig helt enkelt vid att inte vakna flera gånger. Tyvärr är vi inte i mål än, en gång per natt äter hon fortfarande, och då får hon somna om mellan oss. Men nu när vi får sova med bara ETT avbrott per natt så känner jag att vi låter det vara så ett tag till ;)

Vilken roman det blev! Men jag ville bara att du skulle få höra att du inte är ensam och att detta blev vår räddning. Fast vi sover ju fortfarande inte hela nätter, så vi har inte löst problemet än. Haha, aja. KRAM på dig.

Anna L

Känner igen det precis, en bra natt här hemma är när man är vaken "bara" tre gånger, det är rena lyxen liksom...... Jag har iaf en natt nästa år;) som jag vet att jag inte kommer behöva stiga upp och vyssja barn för då är de inte hemma!!!! Natten mellan tredje och fjärde januari!! Om jag längtar? Japp, sannerligen.
Förstår om du inte vill skriva nåt om det, men..... Samtidigt vore det intressant, framförallt om du ville skriva det ni provat för att det ska bli bättre, finns kanske nåt som en annan missat!
Och att det beror på föräldrarna vete sjutton. Vi har en stor pojke oxå och han sov som en klocka från bara ett par månaders ålder. Ligger nog mest i personligheten.
Nä du får ha det bra! Kram och hopp om en bättre natt;)!!

Hejsan Malin!!
Kan inte säga att jag vet hur det är att ha ett barn som vaknar ofta nattetid,eftersom mina barn oftast sover bra. Men jag vet hur jobbigt jag tycker det är om det är nån natt när nu min minsta stökar mer än vanligt.
Du gör det superbra!!! O eftersom jag var med på MBC:n i höstas så vet jag hur sprudlande glad o peppande du är. Och man kunnde inte ana det minsta att du sovit dåligt!!!
Massa styrkekramar till dig!!! Sara H

» Sofi

Har ni testat att sluta ge välling på natten? Det kommer självklart komma skrik och gråtnätter från jolies sida men det är bara att bita ihop för när hon väl slutar äta på natten kommer hon förmodligen sova bättre!! :)

Svar: Som sagt - man känner sig halvt dumförklarad när man får de enklaste tipsen och råden ;)
Malin & Prinsessan

Har läst igenom lite kommentarer här och jag blir arg på dem som säger att du får skylla dig själv att du är trött? För att du startat ett företag..

Visst, man väljer att skaffa barn och man vet att det blir mycket vara uppe på nätterna och så vidare, men det är värt det. Men att ha barn är inte att sväva på rosa moln, inte alls. Visst, den största delen av dagarna är det helt underbara när de ligger och flinar och är bara sådär underbart goa så man vill äta upp dem. Men sen kommer man till en punkt där man är trött för att man sovit dåligt, barnet skriker, inget duger och ja, man blir bara trött trött trött. Och får man inte sova hela nätter så är det väl klart att man blir ännu tröttare? Jag är trött på dagarna fast jag bara varit uppe 1 gång på natten, men det är som du säger, den sammanhängande sömnen som gör det.

Jag hoppas verkligen att det vänder snart för er lilla familj! Du verkar vara en helt underbar människa och mamma, och om jag återvänder hem till Sundsvall någon gång skulle jag gärna träffa dig någon gång! Men som sagt, skit i att folk är elaka och stå på dig Malin! Stor kram!

Carro -mamma till 1-åring

Men du ska också veta att vi som lider av samma sömnbrist blir "glada" av att läsa att någon har det likadant :-)
Vi har till och med gått på BUP med vår dotter pga sömnproblem men dem kunde inte hjälpa oss, var bara där 4 ggr sen kände vi oss klara med dem.
Det längsta min dotter sover i sträck är 2 tim och oftast inte ens det.
Hon vaknar 10-15 ggr/natt och har aldrig sovit bra.
Första 3 månaderna åt hon med 1-2 timmars mellanrum nätterna igenom, somnade vid midnatt och var alltid vaken mellan 3-6 ungefär. Ett rent helvete rent ut sagt.
När hon blev 9,5 mån slutade hon äta nattetid men hon vaknar av ditten och datten ändå :-)

Syskonsugen? Haha nej inte det minsta...

Svar: åååh..det där låter verkligen som tortyr. varför kan dom inte bara SOVA?? ;) kramar till dej och karamar till dej malin. man kan inte göra så mycket mer än att kämpa på när man redan provat allt annat.
michaela med tiger

» Lena

Skickar en massa kramar till dig! Hoppas det vänder sig snart och att ni får sova hela nätter, eller iaf får lite mer sammanhängande sömn. Kram!

jag förstår dig... jag är inte trött pga sömnbrist utan mer en psykisk trötthet... Men just det där med att man blir arg o ledsen för minsta lilla vissa dagar. Deppig. Åh de där med alla "goda råd" jag kan säga att ibland bara hatar jag att höra sånt... ja då speciellt när jag är depp ;) hihi... (idag är jag inte depp så då kan jag skratta lite åt de...) Men som du säger man känner sig verkligen nollad.

så jag t'nker verkligne inte överösa dig med goda råd ;) hihi... har inga! Skickar lite pepp. blir alltid glad när jag kikar in här :) fina du! o fina jolie! vilket team liksom! två ursköna tjejer :)

STOR KRAM från mig o Lucas

Liza L

Min dotter vaknar också flera ggr/natt och vill bli tröstad eller få nappen. Jag förstå precis din trötthet! Själv är jag som en lättirriterad zombie vissa dagar... Håller tummar för bättre sömn åt ALLA mammor :)

Skickar en STOR KRAM till dej o din fina lilla Jolie <3

Jag vet hur det känns! Vår guldklimp vaknar dock max 2 gånger per natt, men då är hon vaken i minst 1½ timme efteråt också...
Kram till alla trötta mammor!

KRAM!! Har inte ett endaste dumt råd att ge, förstår att ni testat allt precis som vi har. Charlie blir 8 månader på måndag och de senaste 2,5 månaderna har jag sovit mer är 3h i sträck totalt två gånger. Innan dess var det något bättre, men det har aldrig sovits några hela nätter inte. Nu har det kommit till den gräns att man inte förstår hur man ska orka en natt till och jag ser inte ens fram emot att gå och lägga mig längre. Pest är vad det är! Många nätter vaknas det en gång i timman och det kör slut på en totalt.

Men visst är det tur att vi har så fantastiska ungar som håller en på gott humör på dagarna :) Som jag skrev på twitter så hoppas vi att det blir bättre, snart!

» Sofie

MALIN! HAR DU PROVAT ATT GE HENNE NAPPEN PÅ NATTEN NÄR HON ÄR LEDSEN?DÅ KOMMER HON SOMNA OM!

» Sofie

MALIN! HAR NI TÄNKT PÅ ATT HON KANSKE ÄR HUNGRIG? PROVA ATT HENNE ETT EXTRA MÅL MAT. DÅ KOMMER HON ATT SOVA!

» Sofie

MALIN! HAR NI TESTAT ATT SJUNGA FÖR HENNE. GÖR DET. DÅ KOMMER HON ATT SOMNA OM!

» Sofie

MALIN! HAR DU TESTAT ATT BARA LÅTA MATTIAS TA HENNE HELA NATTEN. OM HON INTE KÄNNER ATT DU ÄR I NÄRHETEN KOMMER HON ATT SOVA GOTT.

» Sofie

MALIN! HAR NI PROVAT ATT LÄMNA BORT HENNE ÖVER NATTEN SÅ NI SJÄLVA FÅR SOVA?

» Sofie

MALIN! HAR DU PROVAT ATT TA ETT LÅNGT TJOCKT REP OCH FÄSTA I EN TAKBALK, GÖR EN STOR ÖGLA. STÄLL DIG PÅ EN PALL OCH TRÄ HUVUDET IGENOM ................

Sorry. Mitt förra inlägg var alldeles för snällt. Erkänn att du visste att det skulle komma något mer...

PUSS & KÄRLEK FRÅN MIG! <3

Svar: Hahaha, vem om inte glädjespridaren Sofie har skrivit detta :D
Tänkte skriva glädjeflickan först men då kanske inte Martin blir så glad? ;)
maria

Så skönt att läsa detta! Så skönt att höra att någon mer har ett barn som är vaket/vaknar ofta på nätterna! Jag tycker oftast att alla skriver om hur bra deras barn sover, så jag trodde jag var nästan ensam om problemet. Sömnbristen gör även mig lättretlig, irriterad och ledsen, senast idag hade jag en gråtattack för att han inte sover.... Jag har precis börjat läsa boken Somna utan gråt, jag hoppas den kan ge några tips, för jag vill inte genomföra femminutersmetoden eller Sova hela natten-kuren, de känns så hemska...

Jag är dock grymt imponerad över att du ändå är så positiv! Att du orkar vara glad, jag orkar det inte. Jag tycker dagarna är långa och tråkiga, jag orkar knappt leka med min son, att ens ta sig ut genom dörren är ett stort projekt som kräver mycket energi. Vart får du energi ifrån? Hur orkar du hålla humöret och bloggen så positiv, och hur hittar du tid och ork till att blogga? Du är stark!

Kram

» Elin

Vill börja med att skriva tack för att du vågar berätta, du verkar så full av energi så kunde aldrig anat att ni hade så jobbiga nätter!! Vår lille sov jättebra i början (vilket man knappt vågade säga högt) men sen vände det och nu väntar jag bara på att det ska vända tillbaka hmm... Det värsta är att om det är riktigt illa så pajar min mage så då tål jag inte kaffe heller! Då gäller det att vila på dan, det funkar ju ungefär som kaffe, hjälper lite just då men inte i längden, då behöver man sooova läääänge!!! Pappan i vår familj har kunnat ta någon natt men ibland vägrar lillen honom på natten så då hjälper ju inte det!
Läste ngn inte alls så trevlig kommentar och undrar vad detta och eget har att göra med varandra!? Det ärju lite ditt sätt att träna och du jobbar ju inte 8-17 varje dag!! Något gör man ju ändå på dagarna...
Styrkekramar till er!!!

Jag förstår PRECIS Malin! Minna har fortfarande inte sovit en ända natt så jag har fortfarande, sen hon föddes, inte sovit en hel natt. Hon har alltid vaknat med ungefär 3 timmars mellanrum. Vi är också trötta nu men det blir bättre! Vi får hålla ut helt enkelt, du och jag :) Kram! ♥

» Sofie

Du fick mig att skratta högt här hemma (oftast skrattar jag bara inombords så för det ska du ha fet credd) med ditt apotekstips! Tack jag ska fundera på saken, låter som en bra grej. Alvedon sa du......... ;-)

PUSS HJÄRTAT blev så glad av din kommentar

Lisa - Mamma till Alva och Noah

Var år och dar sen jag också sov en hel natt du :) och man blir trött, man blir irriterad, får dåligt tålamod - man är bara människa så skäms för tusan inte över det! & man MÅSTE kunna erkänna sånt utan att en del puckon måste sitta och moralpredika. I ert fall - varför vill inte Jolie sova? Noah äter fortfarande om nätterna, därför får inte jag sova, sen vill han gå upp 06:00 haha.. jobbigt! Men det börjar bli bättre :)

KRAM PÅ DIG <3

Linnea

Det är just för sådana här inlägg som jag gillar dig så mycket. Så ärligt och direkt från hjärtat. Allt är inte alltid som en dans på rosor som vissa verkar tro. Man ska inte döma utifrån hur man skriver och vad man väljer att dela med sig. Under ytan är det inte alltid lätt. Jag förstår dig till viss del. Sonen är en "periodare" när det gäller sömnen och så har det varit sen han var Lill-liten. Man vill så gärna vara en pigg och glad mamma varje dag men vissa dagar brister det och man orkar inte så mycket. Det jag vill komma fram till är att det är okej att känna så här. Det är mer än okej.
Tack för att du är du och att du delar med dig av din vardag. Och så hoppas jag givetvis att prinsessan snart väljer att ändra sina vanor. Kommentarerna (du vet vilka jag menar) ovan skrattar jag bara åt. Elakt hörni.
Kram!

förstår vad du menar! jag har heller inte sovit en hel natt på snart 9 månader! och innan det,i slutet av graviditeten sov jag heller inte hela nätter! känner mig som en bergochdalbana i humöret.. men det är bara bita ihop och se framåt :) det blir bättre en vacker dag hehe ;) hoppas det blir bättre för er snart iaf! hare bäst

» EMS

Du ville inte ha tips... sååå... här kommer jag med det ändå! (måste alltid göra tvärtemot vad alla säger ibland alltså, haha)

Nä men, jag har inga egna barn än, och kan inte tänka mig in i vad du går igenom så att säga... MEN jag pluggar barnpsykologi och lite sådant trevligt... så eh. ah. Ska väl ge lite tips jag lärt mig...

1. Äter hon mycket på natten ge henne ett fastare mål precis innan läggning.
2. Sluta mata på natten, hon är antagligen INTE hungrig utan bara ute efter närhet och uppmärksamhet.
Testa att klappa henne över kroppen, smek hennes mage (eh det kom ut fel, men du vet... stryka med handen) samtidigt som du sjunger/nynnar.
3. Somnar hon om i egen säng och gråter, sitt och sjung och klappa, plocka inte upp henne.
Somnar hon i eran säng så lägger du armarna runt henne, klappar och sjunger typ. (lite fjärilsmetod men snällare och mysigare) Detta speciellt om hon bökar mycket.

4. Skit i vad fan jag skrivit och gör det som känns bäst för er, alla måste hitta sina egna knep.

5. förresten, hon kanske bara är törstig på natten, ge henne lite vatten bara typ.

6. Vet att du behöver sammanhängade sömn, MEN kan inte karln din ta henne typ en natt på helgen i alla fall så att du får sova ut en natt i veckan i alla fall?

7. Ingens kropp mår bra av för lite sömn, akta så du inte går in i väggen.

8. Du gör EXAKT som du själv vill.

9. Kanske dags att sluta med mina punkter nu tror jag .

10. Trevlig kväll pårej! :)

Svar: Jösses vilka mirakeltips! Att sluta mata på natten och inte ta upp barnet ur sängen - det har nog säkert Malin aldrig provat.... *ironisk* Jag tycker det är så oförskämt att komma med sådana tips när Malin berättar att dom redan testat ALLT och dessutom vänligen ber oss läsare om att INTE ge några tips ang Jolies sömn.
Lovisa

Låter fruktansvärt jobbigt och jag hoppas verkligen du får bukt med det så småningom, vilket du säkerligen får. Jag har inte upplevt det du beskriver men blir rädd att bebis i magen inte blir som Thelma....dom säger ju att man får en av varje. Jag tänker inte ge dig några råd och det är helt enkelt för att jag inte har några.
Önskar dig lycka till iaf och lite pepp om att det kommer bli bättre :) Kramis

Stina

Håll ut! Det blir bättre, jag lovar!! Men det är fruktansvärt jobbigt och kan kännas lite hopplöst när man är mitt uppe i tröttheten och vakna nätter.
Tack för att du delar med dig!
Du är en fantastisk mamma, en vacker kvinna och har en underbar blogg!!
Styrkekramar till dig

Sandra - mamma till Klara

Styrkekramar!! Sjukt jobbigt att inte få sova. Vi har löst det på ett inte så jättepedagogiskt sätt: om vår lilla tjej vaknar på natten, tar pappan henne och så sover de tillsammans i gästrummet. Han har inga problem alls med att sova med henne intill, hon somnar snabbt om, och jag sover i vanliga sängen med öronproppar! Jag vet att flera säkert har synpunkter på detta, men det funkar för oss. Alla tre får sova, och det är väl ändå huvudsaken?? Jag hoppas att det snart vänder för er!! Kram

Maria

[MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
Inatt ska jag för första gången sen jag fick min dotter för 1 år och 3 månader sen, få sova ostört (min dotter sover med min man hos sina föräldrar) och hur länge jag vill. :D För tillslut orkar inte kroppen med sömnbristen. Man klappar ihop, o då måste man helt enkelt lösa det på nått vis. Min älskade dotter kommer alltid först för mig, men just inatt måste jag ta hand om mig själv och sooova! Jag förstår dig/er! KRAM

Kl är 7.20, jag ligger på soffan och spelar Wordfeud och läser bloggar sedan ett par timmar tillbaka. Om tio minuter ska jag gå in och väcka min dotter efter hennes första hela nattsömn! Jag läser ditt inlägg och känner så med dig! Jag ska inte ge goda råd men jag kan berätta om vår resa för att visa att det finns hopp.

Jag har inte sovit en hel natt sedan Saga föddes för nio månader sedan och det är knäppt men man vänjer sig liksom. Innan hon föddes var jag urtrött med mindre än 7,5 timmes sömn! Saga gick från start inte att lägga ned utan att hon gallskrek utan ville helst somna (och sova) i famnen och senare i selen. Det var dessutom ofta svårt att lägga ned henne även när hon somnat men vi nådde ett ok läge där hon vaknade ungefär var tredje timme men lätt somnade om med lite amning. Det var härlig tider. Sedan blev hon större och vi började att gå med henne för att hon skulle somna, det var den värsta perioden. Nästa steg var att få henne att somna i sängen och inte ta upp. En av oss satt bredvid och lade henne ned tusen ggr, sjöng, buffade, kramade, höll handen på. Första natten var hemsk sedan blev det bättre, insomningarna gick bra och hon hoppade över första uppvaket vid kl 23. Hoppet tändes för att sedan släckas när hon vid uppvaken kl 1 eller 3 plötsligt ville vara vaken i två-tre timmar. Hon hade ju sovit fem timmar i sträck och tyckte att det var morgon!!!

Nu är vi på natt 6 av Sova Hela Natten, hon somnade kl 19.30 efter tre minuters bökande i sängen. Kl är 7.29 på morgonen och det är dags att väcka henne nu efter vår FÖRSTA HELA NATT. Jag har nästan tårar i ögonen av lycka. Nu måste bara jag lära mig att sova hela natten också.

Stora kramar, jag hoppas att det blir bättre snart!

[...] minns kanske när jag skrev det här inlägget? Jag fick då sova  som max två-tre timmar sammanhängande sömn varje natt och hade gjort så [...]


Kom ihåg


Trackback
Annonsera här »