Det är ett BARN

God morgon fredagsvänner!
 
Jag måste få skriva om något som hände för ett par veckor sedan och som jag känner att jag irriterar mig mer och mer på. Det är ett ämne jag vanligtvis inte behandlar i bloggen och som jag absolut inte är expert på men jag är tillräckligt insatt för att veta att det som hände var fel. Vi ska diskutera lite genus idag. Det är inte rosa och blått vi ska prata om. Det har jag för länge sedan lärt mig att det bara är två färger som egentligen inte har något alls med genustänket att göra. En gång i tiden trodde jag det men tack och lov har jag lärt mig annorlunda. Inte genom att jag har läst på egentligen utan genom att jag lyssnat på vad människor runt omkring mig har berättat. Lyssnat på er bloggläsare. Snappat upp lite här och där. Jag var tidigare rätt säker på min sak men blir jag motbevisad är jag den första som erkänner att jag har fel. Genus handlar bland annat om att ge sina barn flera möjligheter istället för en och det är jag glad för att jag idag vet. Till er som ännu inte är genusmedvetna - börja tjuvlyssna lite på vad "genusfolket" säger. Ni behöver inte kunna allt. Ni behöver inte nörda ner er i ämnet. Att bli medveten räcker långt. Ett litet fredagstips så där. 
 
 
Men, nu till själva händelsen. Det var en fredag för ett par veckor sedan så skulle jag hämta hem mat från ett av stadens Sibylla. Vi äter i princip aldrig där men just den här fredagen hade allt och lite till gått fel, jag var vrålhungrig och kände att Sibylla blev perfekt. Kanske att mitt för dagen inte bästa humör gjorde att jag reagerade extra mycket. I dont know. Hur som helst - Jolie var hemma hos mig med Mattias och jag hade beställt mat till oss alla varav en barnbox till Jolie. När maten är klar är det bara leksaken som fattas och följande konversation äger rum.
 
Restaurangbiträdet: Är det en flicka eller pojke?
Jag (som står och halvdrömmer och inte riktigt uppfattar frågan): Ehh, va?
Restaurangbiträdet: Ja, är det en flicka eller pojke som ska få barnboxen?
Jag: Jaha, det är ett barn.
Restaurangbiträdet: Jo, det förstår jag men jag undrar om det är en flicka eller pojke?
Jag (som ännu inte är säker på vad hon är ute efter): Ja, alltså det är ett barn.
Restaurangbiträdet: Ja, du sa det men jag måste veta om det är en flicka eller pojke.
Jag (som nu är säker på vad hon är ute efter tänker att jag ska hjälpa henne på traven genom att ge en ålder): Det är en 3-åring.
Restaurangbiträdet (rätt högljutt och irriterat nu): Men hur ska åldern hjälpa mig? ÄR DET EN FLICKA ELLER POJKE?
Jag (rätt irriterat tillbaka): VAD spelar det för roll vilket kön det är på barnet?
Restaurangbidrädet: Ja, men hur ska jag annars veta vilken leksak jag ska lägga ner i boxen?
Jag: Vad sägs att du visar mig vilka leksaker du har?
 
Restaurangbiträdet slänger då upp ett set med rosa halsband och armband samt en blå liten leksaksfyrhjuling. Jag väljer fyrhjulingen och lämnar sedan restaurangen med ett snabbt tack. Anledningen till att jag valde fyrhjulingen var så enkel att Jolie inte har någon sådan medan hon har massa olika sorters smycken hemma. 
 
Det brukar ibland pratas om könsneutrala leksaker men är inte alla leksaker könsneutrala? Så tycker jag i alla fall att det borde vara och allt jag begär är att min barn ska få de valmöjligheter som finns. Och när hon inte kan välja själv vill jag kunna välja åt henne. Ett ord. Valmöjligheter. Rätt enkelt, eller hur?
 
Jag är så nyfiken nu på att höra hur ni hade reagerat i denna siutation?
 
 
Ps. Jag vet att det finns en bok som handlar just om att ge sina barn flera valmöjligheter istället för en. Har tyvärr noll tid i världen att läsa den och som jag var inne på i början varken vill eller orkar jag sätta mig in det hela på det sättet. Fortsätter istället att snappa upp lite här och lite där :)Kommentarer
» Lina

Jag tycker att du gjorde sååå rätt - heja dig!! Barn ska få vara barn och leka med vad de vill, tycker inte om att bankläder delas upp efter pojke och flicka heller. Men bara för sakens skull hade det ju varit kul om fyrhjulingen var rosa, sånt händer ju i princip aldrig..

Kram på dig

Bra där Malin
Tänker som du barn leker ju med allt oftast när dom får möjlighet.
Jag hade nog tyvärr inte varit så snabb tänkt men tycker du gjorde rätt.
Även om jag är en ogillare av ordet hen och håller fast vid flicka o pojke så tycker jag ändå att katigroseringen vad det gäller leksaker färger mm är fel alla gillar olika så även barn.

Ha en underbar dag.

Emma

Verkligen helt rätt reagerat tycker jag!

Så rätt gjort av dig!! Det är skrämmande att det är så mycket genus prat, speciellt när det handlar om barn. Låt barnen leka med vad de vill, finns inga fel i att flickor leker med bilar och pojkar med dockor. Själv hamnade jag i liknande situation när vi av en händelse var inne på biltema med vår 2 1/2 åring och han ville ha ett rosa sandlådeset med my little ponny eller liknande och ett set med lastbil och spadar. Det räckte med ett set tycket mamma och han fick helt enkelt välja vilken av dem han ville ha då han stolt valde det rosa med hästen på, var på en tant bredvid lägger sig i och frågar han om han inte hellre ska ha lastbilen när hon hör att det är en pojke på namnet!!! Chockad och irriterad svarar jag lite surt att han väljer precis vad han själv vill att leka med. Jag är glad att min son valde den rosa hinken med hästar på och stolt vandrade till kassan :)

Kram

Så rätt gjort av dig!! Det är skrämmande att det är så mycket genus prat, speciellt när det handlar om barn. Låt barnen leka med vad de vill, finns inga fel i att flickor leker med bilar och pojkar med dockor. Själv hamnade jag i liknande situation när vi av en händelse var inne på biltema med vår 2 1/2 åring och han ville ha ett rosa sandlådeset med my little ponny eller liknande och ett set med lastbil och spadar. Det räckte med ett set tycket mamma och han fick helt enkelt välja vilken av dem han ville ha då han stolt valde det rosa med hästen på, var på en tant bredvid lägger sig i och frågar han om han inte hellre ska ha lastbilen när hon hör att det är en pojke på namnet!!! Chockad och irriterad svarar jag lite surt att han väljer precis vad han själv vill att leka med. Jag är glad att min son valde den rosa hinken med hästar på och stolt vandrade till kassan :)

Kram

Säger bara tummen upp!!

Vi läser väldigt mycket om det i skolan med tanke på att jag läser till förskollärare. Jag hade reagerat likadant som du. Färgerna är bara färger och ska inte symbolisera någonting. Det är som sagt bara en färg men leksaker tycker jag inte "bara" ska inriktas till det ena könet. Alla leksaker ska uppmuntras till att leka med av alla barn.

Har ju inga egna barn än men väntar en pojke och har sagt det flera gånger att om vi ska iväg på maskerad eller vanligt kalas för den delen också och han själv vill ha exempelvis en prinsessklänning på sig (askungen eller något typ för att få en bild i huvudet) så ska han självklart få ha det!
I din situation hade jag också valt det som fanns minst av hemma, hade han varit med själv skulle han självklart fått välja själv! Heja dig!

Britt Heidi

Jeg har fire gutter, de har alle hatt dukkevogner og dukker, men jeg ser samtidig at selv om vi har gitt dem alle verdens muligheter til å velge leker er de veldig guttete. Min nest yngste har mange jentevenner (stort sett bare jentevenner) og han liker den litt roligere leken disse jentene representerer. Jeg gir mine barn valgmulighetene, men mener at det er forskjeller på gutter og jenter genetisk. Jeg ønsker bare at de skal finne ut av dette selv og føle at de har alle valgmuligheter. Min nest yngste med alle jentevennene hadde helt klart blitt superglad for smykket og da skal han få velge det. Du gjorde helt rett!

Håper du får en fantastisk helg med masse inspirasjon og kos! Store klemmer sendes din veg!

Johanna

Hur jag hade reagerat?
Svarat på frågan bara utan vidare tanke... Tycker dock att man ska få välja själv, som du fick göra. På ett sibylla jag varit på hade de alla prylar i ett ställ så fick barnet gå dit och välja en sak.. (Hade jag varit vrålhungrig så hade jag kanske reagerat annorlunda *haha*)

Sen vad barnen leker med, vad de har på sig osv... Vad spelar det för roll, så länge barnet ifråga är nöjd med det? Mina barn får göra det dem trivs bäst med, och jag uppmuntrar de till det och stöttar dem allt jag kan för att de ska bli självständiga INDIVIDER.
Det känns lite som att man har väldigt små problem här i världen om man orkar tjafsa om att min son har rosa nagellack, eller leker med en bil...
Jag har iaf (tyvärr?) viktigare saker/större problem än så...

En intressant sak hade varit hur du reagerat om du varit mätt och belåten och i ett happy state of mind :-)

Sofia

Bra Malin! Tror du menar "Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för två! : om genusfällor och genuskrux i vardagen"
av Kristina Henkel, Marie Tomicic

Therese

Jag har råkat ut för samma sak flera gånger och blir lika irriterad varje gång. Bara som att i en affär där man bett om att få det man köpt inslaget och får frågan om det är en kille eller tjej som ska få paketet, den gången ville dom bara veta vilken färg dom skulle ta på snöret. Visst då handlade det bara om färger men jag tycker faktiskt också att det är en liten del av problematiken.

Sama

Så många gånger man fått den frågan (och då har jag inte ens något eget barn)! Är det en kille eller tjej som skall ha maten (dvs docka eller bil som leksak), är den en kille eller tjej som skall ha paketet (dvs rosa eller blått papper/snöre), eller som för ett tag sedan när jag i en secondhandbutik köpte en leksaksbyggkran för en tjuga, och damen i kassan undrade "vad heter den lille lycklige killen som skall få denna då?". Hallå... Inte konstigt att barn själva tidigt börjar prata om tjejfärger eller tjejleksaker. SUCK!!!

Emma Vuckovic

Ha ha bra gjort/sagt =)

Det är helt galet om hur jäkla inpräntat detta är! Såklart att barnen ska ha alla möjligheter och inte bara en. Jag är SÅ glad att jag blivit genusmedveten sedan mitt andra barn föddes, har öppnat upp till en ny värld och den andra känns genast så grå trist och jag förstår inte vad folk tänker som är mitt i den. Stå på dig och bra gjort! kram

Lina

när jag läser detta blir jag så arg. Minnet från midsommar förra året blommar upp inom mig... Har en dotter som blir fyra i sept nu i år.
Förra året alltså på midsommar nere vid stången hade de fiskdamm. En fiskdamm till pojkar och en till flickor. Redan där hade de gjort mig riktigt upprörd. (Gillar inte det här med pojk/flickkläder, leksaker osv... alla barn ska få möjlighet att leka med alla sorters leksaker. Vill min dotter ha en grön tröja och baggy jeans ska det inte va så jäkla svårt att hitta, måste typ alltid gå till "pojkavdelningen... låt barn vara barn...) jaja tillbaka till midsommar.

Innan man fick ställa sig i kö till fiskdammen fick man köpa en biljett.
- pojke eller flicka frågar tanten.
- en flicka men vi vill ha biljett till pojkkön. (och självklart va det en rosa till flickorna och en blå till pojkarna....)
- Men det är flickleksaker och pojkleksaker
- Jag anser att alla barn kan leka med alla saker så vill ha en biljett till pojkdammen.
efter lite muttrande fick vi en blå biljett.
Och där hade jag fått henne sur....

När det blir vår tur att fiska säger tanten där.
- Ni står i fel kö, detta är för pojkar
- Jag förstår inte att ni har olika köer, jag anser att alla barn kan leka med alla leksaker. Är ganska förlegat att ni har delat upp fiskdammen.
- Aha men det har alltid varit så

ehh okej men nu är det 2013 och vi borde veta bättre....

Hailey blev iaf superglad för sitt "jag älskar fotboll" armband och flygplan (till flickorna va det hårspänne och penna)

Nu vet jag inte hur jag kommer ställa mig till att låta henne fiska i år. Vill att hon ska få vara barn och inte placeras in i nått jäkla fack. Hon älskar att leka med dockor, precis lika mycket som hon älskar att bygga, både med lego och klossar, leka med brio järnväg och rita.

Låt barnen vara just barn!

» Jonna

Bra jobbat! Genus handlar från början om hur handlingar och idéer (till exempel från föräldrar och lärare, samt från leksakstillverkare och klädtillverkare) formar våra sociala kön. Vi kan inte ändra våra biologiska kön, men man kan påverka flickor och pojkar att agera och bete sig på ett visst sätt. "Pojkleksaker" tillverkas som konstruktionsleksaker medan "flickleksaker" tillverkas mer som omvårdnadsleksaker. Pojkkläder är rymligare så att pojkar kan röra på sig mer. Flickkläder är tajtare och mindre, så att tjejer sitter mer still och inte blir lika aktiva. Sen har vi mer män i aktiva yrken, som hantverkarbranschen och flest kvinnor i omvårdnaden yrken, ex. Inom vården.

Redan tidigt i åldern försöker många rätta in barnen i olika led och så småningom i olika yrken. Men som tur är idag så har vi många lärare och föräldrar, som du Malin, som är medvetna om det här. Som faktiskt låter barnen vara barn, och inte enbart den flicka eller pojke som de föddes till. En identitet handlar inte enbart om vilket kön man har!

Be Nice!

Jobbar och äger själv ett sibylla kök med familjen och vi har då alsrig separerat på pojk och flickleksaker.

Visst kan vi tycka det är lite tråkigt med bara bilar i korgarna ibland men så är det och barnen får ta vad som finns då.

MEN, innan vi skaffade korgarna så barnen fick välja själva så lade man givetvis upp tre alternativ om det var så, och alltid var det blandat.
Kom det en tjej så la man ju självklart inte upp tre rosa flicksaker, tycker själv det är fruktansvärt löjligt då jag själv samtidigt lekte mycket med bilar när jag var liten.

Och när sambons dotter kommer ner på jobbet och ska välja en leksak då kan hon ena dagen ta en bil för att andra dagen ta klistermärken eller hårband. Men inte tusan ifrågasätter man vilket kön och vilken leksak som passar?! Det man kollar isåfall det är väl ålder för att ha en leksak som passar för dennes ålder.
Nej tacka vet jag att vi har vårat leksaksställ så kan barnen själva välja och att fler kök följer efter med samma idé. Skriv in till Sibyllas huvudkontor och säg vad du tyckte om detta, såna här frågor och annat kommer upp mellan varven och det diskuteras kök emellan och på olika möten :)

Ha ha såå bra gjort och sagt!
Det måste jag komma ihåg när jag kommer i en sådan situation. Du gjorde även helt rätt!

Moa

Åh vad bra! Vill ge dig så mycket beröm för detta inlägg, verkligen jättebra skrivet! Som du säger så råder mycket missförstånd i frågan, och det är så grymt frustrerande att bemöta den i debatter. Men ja, det är ju precis det här det handlar om! Så viktigt! :) :) :)
Kram!

Helena

Synes du gjorde helt rett!
La barn være barn....

Anna

Åh va bra gjort! Jag blir så glad när jag hör sånt här, för alltför ofta är det tyvärr tvärtom.

Det är så viktigt att ha ett genustänk, men också viktigt att låta sig själv göra fel i den frågan ibland. Jag vet från egen erfarenhet att jag bannar mig själv mycket om jag agerar stereotypt i en situation. Jag försöker istället tänka att det är ett bra tecken att jag faktiskt reagerade på att det jag nyss gjorde var stereotypt för det visar på att jag har ett bra tänk i grunden. :)

Rosanna

Blev så ledsen häromdan när min sons kusin undrade vems stövlar dom röda var i hallen, å när jag sa att de är hans skrattade hon:/

en annan sak, väntar ett till barn nu, vi vet inte vad de är. Köpt en blå sittdel till bebisen varpå kompisen säger: men om de blir en flicka då, vaa så du menar att vi måste byta färg då? blev sur redan där.

Men ett stort plus till Mc Donalds i Västerås för ett par veckor sen var att dom frågade inte kön på mitt barn, dom frågade ingenting alls och jag såg att alla fick lika oavsett kön:) de var en spindelmannen bok med ett hjärta på, som en liten dagbok ungefär.

Blir lika lycklig när jag ser sonen leka med massa bilar körandes runt på golvet som att han står med dockvagnen när jag kommer å hämtar på dagis, jag hoppas nu när han går över till stora avd att dom äldre barnen inte kommer att reta honom för de eller vad som helst, önskar att han valde de han ville, inte för att någon säger att de är för ett visst kön. Du reagerade helt rätt.

Kram

» Julia

Man ska inte ses som ett kön utan som en person, och att de tankesätten börjar påverka en redan som barn är så himla hemskt. Man drillas verkligen att bli så som samhället förväntar sig.

Så himla rätt det du gjorde!

Helt rätt! När jag jobbade på McDonalds och det var två olika leksaker att välja på så frågade jag alltid om de ville ha docka eller bil eller vad det nu var och många gånger svarade föräldern att det är till en pojke/flicka. Men det var inte det jag frågade ju! En gång var det dessutom en liten kille som ville ha dockan men hans pappa försökte få honom att välja bilen. Störde mig väldigt

Helt rätt! När jag jobbade på McDonalds och det var två olika leksaker att välja på så frågade jag alltid om de ville ha docka eller bil eller vad det nu var och många gånger svarade föräldern att det är till en pojke/flicka. Men det var inte det jag frågade ju! En gång var det dessutom en liten kille som ville ha dockan men hans pappa försökte få honom att välja bilen. Störde mig väldigt


Kom ihåg


Trackback
Annonsera här »