Ett sidospår om plankan

Den översta bilden är en glädjebild från fotograferingen tillsammans med Nina tidigare i höstas. Hade Jolies planka varit med bättre hållning hade den nog blivit en headerbild. Hon är annars duktig på plankan och det går rykten från pedagogerna att hon kör hårt med de andra barnen på förskolan, haha!
 
 
Plankan är en övning som diskuteras ofta och hett och mina åsikter kring den går isär. Att statiskt stå och planka under en längre tid har jag lite svårt att se syftet med. Att däremot jobba med dynamiska plankor ser jag som något användbart, funktionellt och bra då vi kan ha nytta av den styrkan både i träningen och i vardagen. För att kunna orka göra dynamiska plankor kan man först behöva jobba med statiska för att bygga upp styrka och teknik. Så där har vi då hittat ett syfte med att planka statiskt - så länge man inte fastnar i den statiska plankan och inte gör någon progression mer än att öka tiden man står. 
 
Tekniken är det andra problemet kring plankan. De allra flesta jag träffar i mitt yrke kan inte göra plankan med korrekt teknik. Man aktiverar inte transversus (den intre korsetten) och lägger allt för stort tryck på de yttre raka magmusklerna. Det gäller att orka hålla in magen med hjälp av transversus och sedan hitta en naturlig hållning och linje i kroppen. Då först plankar vi på rätt sätt och det mina vänner är tungt. 
 
Ett litet sidospår så där men kom på det nu när jag såg Jolies dåliga hållning. Får passa på att skriva förlåt till Jolie för att jag hänger ut dig och din teknik om du läser det här i framtiden. Men, du kan skylla på att du är 3,5 år och att det är första gången vi testar att planka tillsammans mot något upphöjt ;)
 
 
Tisdagen här går ananrs i full fart. Startade dagen med MAMA Baby+, sitter nu med administrativt arbete på jobbet och ska avsluta dagen med två PT-klienter senare i eftermiddag.
 
Happy Tuesday!
 
 
 Kommentarer

Så fin bild, och älskar headerbilden du har nu!

Behöver verkligen stärka mina magmuskler så måste komma igång med magträning....

Sötnötter :-)

Här hemma brås ju kidsen på mig också - kör burpees och plankan framför Bolibompa på kvällarna, haha!

KRAM

Nilla :)

HAHAH, kan inte annat än skratta hjärtligt här då jag läser vad du skriver om Jolies hållning, framförallt för att jag har självinsikt att förstå att min egna hållning är säkerligen ännu värre. Är ju milt sagt inget plank-fan...men har hopp om att ngn gång bli, ha ha. 100 utfall med en trästock som vikt har bl.a blivit träningen idag, man får ju liksom ta vad som erbjuds då man är på landet hos mamma och pappa ;)
Puss o kram


Kom ihåg


Trackback
Annonsera här »