Tips att tänka på vid köp av cykelhjälm

Hej vänner!
 
Jag sitter och spanar på nya cykelhjälmar då min nuvarande är under all kritik. Den har över tio år på nacken och skulle egentligen bytts ut för länge sedan. Dock så är det inte bara att byta hjälm då jag vill att den ska vara CE-godkänd och ha MIPS inbyggt i sig. Det senare är mot roterande slag vilket ofta sker vid cykelolyckor. Efter att ha googlat olika test så har jag kommit fram till att en Grio Mips Feather verkar passar mig bra. Säkerheten är A och O men jag gillar utseendet på dessa vilket för mig också är viktigt - jag vill trivas i min hjälm! 
 
Nu är frågan vilken färg? Tyvärr verkar den inte säljas i butik här i stan så jag får beställa en och på svenska sidor har jag enbart hittat den svarta och den turkosa. Jag gillar den turkosa bäst men Andreas tror jag kommer tröttna och tänker att den svarta är mer lättmatchad om vi nu ska tänka så vilket jag också ser poängen i. Hade den vita funnits hade det nog blivit den. Vad röstar ni på - turkos eller svart?
 
Tips att tänka på när du ska köpa ny cykelhjälm
 
- Se till att hjälmen sitter bra på huvudet. Den ska inte glappa någonstans men den får heller inte trycka och ge spänningshuvudvärk. Hakbandet ska sitta fast under hakan men får inte trycka så att det blir obekvämt. Det ska finnas reglage i nacken så att du kan passa in hjälmen exakt efter ditt huvud. Sitter inte hjälmen bra på huvudet spelar det ingen roll hur många säkerhetstester den gått igenom.
 
- Se till att hjälmen täcker över bakhuvudet, pannan/hjässan och tinningen.
 
- Hjälmen ska vara CE-märkt (CE EN 1078 för vuxna) och helst även MIPS-märkt. Läs dock gärna tester innan köpet, det finns hjälmar som är MIPS-märkta men som ändå fått dåliga betyg mot just rotationsvåld när de testats i labb.
 
- Hjälmen ska gärna vara lätt så att du orkar bära den i många timmar och ventilationshål är att rekommendera.
 
- Du ska trivas i hjälmen! Trivs du i hjälmen blir den använd så både din känsla för hjälmen men även det utseendemässiga är viktigt. 
 
Ovan nämnda tips är bra riktlinjer att gå efter vid köp av ny hjälm. Tipsen fungerar såklart lika bra till barn, där gäller dock märkningen EN 1080 som då har grönt spänne. 
 
Psst...Tryck gärna på lilla hjärtat här nedanför om ni gillade tipsen. Tack!Kommentarer
Sama

MIPS har jag aldrig ens hört talas om...bra att veta! :)

Va kul med information som jag aldrig hört innan! Jag hade gått på den svarta! Du har ju massa färgglada kläder du kan ha istället upp till så blir det färg i alla fall! 👍🏻

Bra tips som jag inte heller hört innan. Visserligen cyklar jag inte jättemycket, mest när jag ska ta mig till affären eller dylikt men det är ju en klen tröst om man råkar ut för en olycka. Ska definitivt ta mig i kragen och köpa en ny, bra hjälm nu som faktiskt kommer skydda mig om jag råkar ut för nåt då min gamla har hängt med länge nu, tack för den pushen!

Ps. Jag tror på den svarta! :)

» Pia

Jag tror att den svarta är det säkra valet, faktiskt! Sen kan du ju klä upp den med olika reflexer! :)

Himla bra inlägg! Själv är jag ju så korkad att jag inte ens äger en cykelhjälm - trots att jag cyklar till jobbet varje dag! Så tack för detta inlägg, nu ska jag gå och köpa mig en cykelhjälm!

» Hanna

Bra inlägg. Jag tycker den svarta då den är mest lättmatchad.

Så bra inlägg! Ska precis köpa hjälm och känner mig lite lost.

Jag tycker att du ska välja turkos!


Kom ihåg


Trackback
Annonsera här »