Gravad Lax | Recept

Hej!
 
I måndags testade jag på att grava lax för första gången. Jag älskar gravad lax och det är en sådan där grej som jag tänkt att testa i flera år men som aldrig blivit av förrän nu. Så nu kommer den klassiska frågan - varför har jag inte gjort detta innan? Så enkelt, så gott och mycket billigare än att köpa färdiggravad lax!
 
Recept Klassisk Gravad Lax 
  • Ca 1kg lax, vi köpte en hel laxsida som var urbenad redan
  • 2 msk grovstött vitpeppar - jag köpte hela korn som jag krossade med en hammare i brist på en mortel
  • 0,5 dl salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl grovhackad dill
Blanda ihop vitpeppar, salt och strösocker och gnid sedan in blandningen på laxen. Strö över det som blir kvar. Lägg grovhackad dill på laxen och lägg sedan ihop laxbitarna med köttsidan mot varann, med tunn del mot tjock del. Lägg sedan laxbitarna i en plastpåse, knyt ihop påsen och lägg den på en tallrik i kylskåp. Låt ligga i kylen i två dygn, vänd på paketet 4-5 gånger under tiden.
 
Efter två dygn, ta fram laxen och skrapa bort krydd/saltblandningen - annars fortsätter laxen att gravas. Skär upp i tunna skivor och servera - mums! Det går utmärkt att frysa in den gravade laxen för att plocka fram vid senare tillfälle.
 
 
Det finns olika skolor hur mycket salt och socker en ska ha när en gravar lax. Förr körde en alltid 50/50 men idag är det vanligare att göra som jag gjorde - grava med dubbelt så mycket socker. Hållbarheten blir lite kortare men laxen blir mycket mjukare och därmed godare i mångas tycke.
 
Min lax blev jättebra men liiite för salt i yttersta lagret så nästa gång kommer jag minska ner något på saltet. Älskar dock att vi nu har frysen full med gravad lax inför påsk, om den inte blir uppäten innan dess, haha!
 
Ps. Tryck gärna på hjärtat om ni gillar inlägget, så blir jag glad ♥



Kommentarer

Så gott med gravad lax. :)

Svar: Ja, supergott :)
Malins Blogg

Åh, så gott ju!

Svar: Ja, älskar det!
Malins Blogg

åååh vad duktigt att göra själva :D

Svar: Så enkelt, rekommenderas :)
Malins Blogg

» Mirre

Ohh vad gott =D

Svar: Supergott!
Malins Blogg

» Stina

Lax är ju alltid gott, smarrigt med gravad också! Får testa det och så rekommenderar jag chillilax :)

» Stina

Lax är ju alltid gott, smarrigt med gravad också! Får testa det och så rekommenderar jag chillilax :)

Svar: Ja, såg en kunde grava med chili, låter ju supergott så får testa det nästa gång :)
Malins Blogg

» Stina

Oj, råkade bli två kommentarer hehe

» Sara

Alltså gravad lax är ju det godaste som finns. Superkul att testa göra det själv! Får nog också ta och prova det själv nån gång :)

Svar: Ja testa, så superenkelt att göra själv :)
Malins Blogg


Kom ihåg






Trackback
Annonsera här »